Składniki aktywne

RUTYNA: Pożyteczna czy szkodliwa ?

Dodano - piątek, Sierpień 17, 2018 | Kategoria: Ciekawostki o produktach, Fakty i mity, Składniki aktywne

 Odpowiedź może być tylko jedna: RUTYNA ma niezwykle pozytywne działanie dla naszego organizmu !

Rutyna wzmacnia i uszczelnia najmniejsze naczynia krwionośne, czyli naczynia włosowate. Ten flawonoid jest składnikiem wielu leków dostępnych bez recepty. Co to jest rutyna i jakie ma zalety? Jakie są możliwe skutki uboczne stosowania rutyny? Czy konieczna jest ostrożność przy stosowaniu rutyny?

Rutyna to składnik leków, suplementów diety, a także wielu kosmetyków służących do pielęgnacji cery naczynkowej czy likwidowania rozstępów. Najpopularniejsze leki z rutyną to środki stosowane w sezonowych przeziębieniach i grypie. W połączeniu z witaminą C, a często także wapniem, cynkiem czy selenem, rutyna wpływa na ograniczenie kataru i poprawę odporności organizmu (przez uszczelnienie naczyń krwionośnych).

Drugą grupą leków – w której odnajdziemy może nie samą rutynę, ale jej pochodną – są preparaty wzmacniające naczynia żylne, zapobiegające żylakom i opuchnięciom. Ze względu na swoje właściwości uszczelniające naczynka i poprawiające ich kondycję rutyna stosowana jest również pomocniczo w retinopatii cukrzycowej, miażdżycy naczyń oraz zaburzeniach krążenia żylnego.

Co to jest rutyna?

Rutyna jest flawonoidem pochodzenia roślinnego, który może być pozyskiwany z pąków perełkowca japońskiego, ziela gryki, ruty, berberysu pospolitego, dziurawca zwyczajnego, mięty pieprzowej czy czarnego bzu.

Zalety rutyny

Rutyna wzmacnia i uszczelnia najmniejsze naczynia krwionośne, czyli naczynia włosowate. Zapobiega dzięki temu powstawaniu pajączków bądź powoduje ich zmniejszenie. Poprawia również elastyczność ścian wszystkich naczyń krwionośnych, co zapobiega pojawianiu się obrzęków i opuchnięć (szczególnie w obrębie nóg). Jako flawonoid wykazuje działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki. Chroni to przed uszkodzeniem nie tylko naczynia, ale też wszystkie komórki naszego organizmu.

Rutyna w kosmetykach.

W kosmetologii rutyna ma szczególne znaczenie w pielęgnacji cery naczynkowej. Doskonale poprawia elastyczność naczyń włosowatych, uszczelnia ich ścianki przez co zmniejsza widoczność i powstawanie tzw. pajączków. Skutecznie zapobiega również pękaniu nowych naczynek, a z uwagi na aplikację zewnętrzną, na powierzchnię skóry – jest właściwie obojętna dla organizmu nie powodując żadnych skutków ubocznych.

W naszej ofercie znajdziecie wiele produktów które zawierają naturalną rutynę zawartą w skoncentrowanym wyciągu z perełkowca japońskiego (kliknij zdjęcie aby dowiedzieć się więcej o produkcie)

 

 

Oprócz walki z wolnymi rodnikami rutyna istotnie zmniejsza toksyczne działanie utlenionego cholesterolu, co powoduje obniżenie ryzyka chorób serca i miażdżycy. Według ostatnich badań rutyna może zapobiegać nadmiernej krzepliwości krwi i być wykorzystana w profilaktyce u pacjentów zagrożonych udarami i atakami serca.

Możliwe skutki uboczne stosowania rutyny doustnie.

Długie stosowanie rutyny może nasilać działanie doustnych leków przeciwkrzepliwych pochodnych warfaryny. Ponieważ rutyna często występuje w połączeniu z witaminą C, należy wiedzieć, że witamina ta może zmniejszyć skuteczność trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych i aminoglikozydów oraz zwiększyć wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Jednoczesne przyjmowanie sulfamidów i preparatów zawierających rutynę i witaminę C może doprowadzić do krystalurii, czyli wytrącania się w moczu kryształków różnych związków. Długotrwałe stosowanie rutyny nasila działanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Zachowaj ostrożność przy stosowaniu rutyny.

Pomimo że rutyna jest bardzo dobrze tolerowana i nie wykazuje działań niepożądanych, trzeba zawsze stosować ją w sposób przewidziany przez producenta danego preparatu lub według zaleceń lekarskich. W czasie kuracji sulfamidami należy pamiętać o ryzyku krystalurii przy łącznym stosowaniu tych leków oraz rutyny i witaminy C. Kobiety w ciąży przed zastosowaniem jakichkolwiek preparatów powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

OSTROPEST – roślina o niezwykłych właściwościach

Dodano - niedziela, Czerwiec 24, 2018 | Kategoria: Ciekawostki o produktach, Składniki aktywne

Należący do rodziny astrowatych ostropest jest uprawiany w Polsce podobnie jak rzepak czy len ze względu na swoją wysoką oleistość. Nasiona ostropestu zawierają sylimarynę, z której wytwarza się popularne leki na wątrobę oraz mający także szereg innych właściwości zdrowotnych olej z ostropestu.

Ostropest, mylony z ostem, ze względu na igiełki chroniące go przed dziką zwierzyną, nie jest bynajmniej chwastem, a cennym surowcem, którego zalety znane były już w zamierzchłych czasach. Kiedyś wierzono, że plamy widoczne na liściach ostropestu są kroplami mleka z piersi św. Maryi.

Pierwsze zmianami o używaniu i właściwościach tej rośliny pochodzą z pism sporządzonych jeszcze przed naszą erą. Dlatego mówienie, że olej z ostropestu stosowany był od średniowiecza jest sporym uproszczeniem. Prawdą jest jednak, że o jego działaniu łagodzącym bóle wątroby pisano już wtedy.

Oprócz wspomnianej sylimaryny (która jest silnym antyoksydantem), ostropest zawiera wiele innych składników, o których trudno rozpisywać się w tak zwięzłym tekście, są to m.in.: flawonoidy, aminy biogenne, witaminy, sole mineralne, fitosterole i kwas tłuszczowy omega-6.

To jednak te składniki sprawiły, że bogobojni ludzie z taką pokorą traktowali tę roślinę i używali jej w celach leczniczych. Tłoczony na zimno olej z ostropestu wspomaga działanie wątroby, wpływa na wytwarzanie żółci, oddala ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych – a to tylko część jego zastosowań.

Olej z ostropestu pomaga hamować krwawienia, dlatego używany jest w leczeniu pękających żylaków (m.in. przy leczeniu hemoroidów), krwawień z nosa, a także jako środek regulujący zbyt obfite krwawienia miesiączkowe.

Znane jest również działanie przeciwzapalne i przeciw cholesterolowe oleju z ostropestu – wykazano, że obniża poziom złego cholesterolu – a co za tym idzie, także ma również działanie przeciwmiażdżycowe. Chwalą go sobie także cukrzycy, gdyż jego stosowanie sprawia, że obniżeniu ulega poziom cukru we krwi.

Paniom olej z ostropestu polecany jest jako naturalny kosmetyk działający odżywczo i regeneracyjnej na skórę, ze szczególnym uwzględnieniem skóry suchej i łatwo pękającej. Używają go także przyszłe mamy, bo jego działanie, pomimo dużej siły leczniczej, jest łagodne i bezpieczne. W domowych apteczkach olej z ostropestu może zastąpić środki stosowane na oparzenia, otarcia i trudno gojące się rany.

Najczęściej mówi się jednak o wpływie oleju z ostropestu na stan naszych umęczonych toksynami wątrób. Przecież nieomal wszyscy Polacy jadają zbyt tłusto, nie stronią od alkoholu, a spora część z nas dodatkowo pali papierosy i zażywa leki, które pomagając na inne schorzenia, bardzo obciążają wątrobę.

By uświadomić, jak dobrze działa ostropest, przypomnijmy, że w Niemczech jego nasiona i otrzymywane z nich produkty wpisano na listę leków.

Działanie detoksykacyjne i regeneracyjne ostropestu jest tak duże, że olej z ostropestu poleca się chorujących na zapalenie wątroby, stosującym silne leki przeciwbólowe, odtruwającym się alkoholikom, a nawet osobom poddawanym chemioterapii.

Olej z ostropestu znajdziesz tutaj:

Natura Siberica – prawdziwa opowieść

Dodano - czwartek, Maj 17, 2018 | Kategoria: Ciekawostki o produktach, Składniki aktywne

 

PRAWDZIWA OPOWIEŚĆ

O DZIKIEJ SYBERII

RĘCZNIE ZBIERANYCH SYBERYJSKICH ZIOŁACH I JAGODACH

ORYGINALNYCH RECEPTURACH LUDÓW SYBERII

SZACUNKU DO NATURY I PIĘKNA

 

 

                    …ZAMKNIĘTA W KOSMETYKACH NATURA SIBERICA.

 

 

PIĘKNO ZRODZONE Z NATURY, NATURY DZIKIEJ SYBERII

Opowieść o dzikiej Syberii i wyjątkowej sile odmładzania ukrytej  w naturalnych ziołach i syberyjskich jagodach.

Tradycje zielarstwa zachowane w oryginalnych recepturach plemion Syberii zostały wzbogacone o najnowszą wiedzę biotechnologiczną ekspertów NATURA SIBERICA.

Naturalne, certyfikowane kosmetyki do kompleksowej pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, podane w przepięknej oprawie.

SYBERIA wciąż pozostaje tajemnicą. Ukrywa w sobie wiele wartościowych roślin i ziół.

Dlatego twórcy kosmetyków NATURA SIBERICA wciąż kontynuują wyprawy badawcze oraz pozostają w bliskim kontakcie i kooperacji z rdzenną ludnością Syberii. Specjaliści NATURA SIBERICA nie ustają poszukiwaniach najlepszych składników oraz w badaniach nad skutecznymi formułami pielęgnacyjnymi dla piękna i zdrowia skóry i włosów.

PIĘKNO ZRODZONE Z NATURY CZYSTA, DZIKA SYBERIA

Region odległy, dziki, wyjątkowy. Jako jeden z nielicznych na świecie wciąż pozostaje nie odkryty.

Tutejsza przyroda tak potężna, nieskażona i dzika, niezmieniona od wieków. Syberia to czyste, trudno dostępne tereny, gdzie panują wyjątkowo ciężkie warunki klimatyczne.

Temperatury sięgają tu nawet – 50% Celsjusza, a wiatr i gruba pokrywa śnieżna, sprawiają wrażenie jakby czas się zatrzymał.
A jednak zioła i rośliny Syberii, są w stanie przetrwać w tym jednym z najbardziej ekstremalnych środowisk na świecie.

 

PIĘKNO ZRODZONE Z NATURY MOC, SYBERYJSKICH ZIÓŁ

Roślinność syberyjska rośnie naturalnie, bez zewnętrznej stymulacji, a zatem i szkodliwych substancji chemicznych.

Od dawna znana jest ze swych ponadprzeciętnych właściwości. Narażona na trudne warunki atmosferyczne, potrafi przeżyć dostosowując się do jednego z najtrudniejszych środowisk.

Te wyjątkowo ciężkie warunki klimatyczne, wyrobiły w jej roślinności zdolność syntezy substancji czynnych, mają więc one silne właściwości antyoksydacyjne, regenerujące, ochronne i przeciwstarzeniowe.

Zioła, jagody i kwiaty Syberii od lat wykorzystywane były do tworzenia “eliksirów młodości” wg tradycyjnych receptur, a ich sekrety przekazywane od zarania dziejów, z pokolenia na pokolenie przez lokalne plemiona Syberii.

Eksperci NATURA SIBERICA nauczyli się jak łączyć tradycje zielarskie z dzisiejszą wiedzą kosmetologiczną opracowując niezwykle skuteczne formuły pielęgnacyjne.

 

PIĘKNO ZRODZONE Z NATURY SKUTECZNOŚĆ I TAJEMNICA DZIKICH ZBIORÓW

W swoich produktach, marka używa roślin zbieranych ręcznie w ich naturalnym środowisku wzrostu.

Taka metoda nazywana jest DZIKIMI ZBIORAMI. Jest to dokładnie ta sama metoda zbiorów ziół, korzeni, owoców, jakiej używali rdzenni mieszkańcy od wieków.

Ważny jest tutaj czas zbiorów, musi być jednoznaczny z czasem maksymalnej akumulacji najbardziej wartościowych i biologicznie aktywnych substancji w roślinie.

Kolejną ważną zasadą dzikich zbiorów jest szybkie poddanie zebranych roślin wstępnej obróbce, jak np. suszenie. Tylko to gwarantuje zatrzymanie cennych witaminy i innych aktywnych biologicznie składników w roślinie i utrzymaniu jej cennych właściwości.

PIĘKNO ZRODZONE Z NATURY UNIKALNA BAZA PRODUKTÓW WYŁĄCZNIE W NATURA SIBERICA

NATURA SIBERICA jest jedyną firmą na świecie stosującą olej syberyjski (olej z nasion Pinus Sibirica), który stanowi bazę dla wszystkich kremów, odżywek i szamponów marki.

Doskonale odżywia i nawilża skórę i włosy. Syberyjski olej sosnowy jest 5 razy bardziej bogatszy w witaminę E niż oliwa z oliwek i 3 razy bardziej bogatszy w witaminę F niż tran z wątroby dorsza, w ten sposób wzmacnia naturalne bariery skóry i chroni przed szkodliwym działaniem wiatru, zimnem i negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego.

 

PIĘKNO ZRODZONE Z NATURY ORGANICZNA, CERTYFIKOWANA FARMA NATURA SIBERICA

W Chakazji powstała pierwsza organiczna farma NATURA SIBERICA, największa organiczna farma w Europie.

Region ten bogaty jest w wiele rzadkich, wartościowych ziół, naturalnie występujących tylko w tej części świata.

Tamtejsza rdzenna ludność pracuje przy ręcznych zbiorach, które później są wykorzystywane do produkcji kosmetyków NATURA SIBERICA.

Farma posiada certyfikację europejską EU 834/07.

PIĘKNO ZRODZONE Z NATURY ODPOWIEDZIALNOŚĆ SPOŁECZNA. MARKA Z TRADYCJAMI I MISJĄ.

NATURA SIBERICA prowadzi aktywną politykę socjalną. Pomaga małym społecznościom Syberii przez kreowanie nowych miejsc pracy.

Od 2012r. aktywnie współpracuje ze Stowarzyszeniem Ludności Północy i Dalekiego Wschodu. Natura Siberica kupuje  dzikie syberyjskie zioła w etyczny i odpowiedzialny sposób, aby pomóc w utrzymaniu źródeł utrzymania rodzin rdzennej syberyjskiej ludności.

Istnieje 41 grup etnicznych i każda z nich zachowała swój własny język i unikalną kulturę. Niektóre z tych grup mają mniej niż 1000 osób. Pozostało tylko 540 Aleutów i 276 Tazów.

Dlatego zespół NATURA SIBERICA mocno wierzy, że ta pomoc jest ważnym działaniem pomagającym zachować odrębnność kultur i tradycji plemion syberyjskich.

Natura Siberica wspiera również The European Nature Trust (TENT), organizację która finansuje inicjatywy mające na celu ochronę i przywracanie ostatnich dzikich siedlisk w Europie (www.theeuropeannaturetrust.com)

 

 

PIĘKNO ZRODZONE Z NATURY – CERTYFIKACJA. POTWIERDZA WIARYGODNOŚĆ

Produkty NATURA SIBERICA spełniają europejskie standardy jakościowe kosmetyków organicznych, co znalazło swoje odzwierciedlenie w kilku prestiżowych certyfikatach (ICEA, ECOCERT, COSMOS STANDARD, BDIH).

iększość z dziko-rosnących ziół używanych w produkcji kosmetyków NATURA SIBERICA, jest certyfikowana przez ICEA jako organiczne (np. Różeniec Górski, Chrobotek Śnieżny, Syberyjskie Geranium, Krwawnik Azjatycki, Syberyjski Wieczornik Damski, Syberyjska Pępawa).

To tylko kolejny dowód potwierdzający ich niezwykłe właściwości.

Certyfikaty wyróżniają produkty przyjazne środowisku naturalnemu bez negatywnego wpływu na organizm człowieka. Organizacje certyfikujące promują wykorzystywanie produktów z upraw ekologicznych, jak również odpowiedzialne korzystanie z dóbr natury. Ich celem jest propagowanie idei „Zielonej chemii” – koncepcji, która zakłada ograniczenie powstawania substancji szkodliwych w procesie przeprowadzania procesów chemicznych.

Potrzeba ujednolicenia standardów, jakie przypisać można kosmetykom naturalnym, wynika również z faktu ochrony konsumenta. Nadużywanie pojęć „ekologiczny”, „naturalny” i „organiczny” oprowadziło do sytuacji, w której klient nie  może dokonać świadomego wyboru dyktowanego wiedzą. Certyfikacja daje poczucie bezpieczeństwa oraz nadaje wiarygodność certyfikowanym produktom.

Certyfikacja europejska daje konsumentom pewność wyboru produktów pochodzenia naturalnego, organicznego, bez negatywnego wpływu na organizm człowieka oraz z poszanowaniem środowiska naturalnego w procesie produkcji.

Składniki używane w kosmetykach Natura Siberica pozyskiwane są z certyfikowanych pól uprawnych przy zachowaniu zrównoważonego wsparcia dla  małych, ginących plemion zamieszkujących Syberię. 60% produktów marki  jest certyfikowana w ECOCERT, BDIH i ICEA. Wszystkie kosmetyki Natura Siberica posiadają zgodność z regulacjami Unii Europejskiej dla kosmetyki – 1223/2009 oraz standard GMP ISO 9001 i 22716.

 

 

 

 

 

GUAWA – dobroczynny owoc

Dodano - piątek, Maj 4, 2018 | Kategoria: Składniki aktywne

Guawa, znana też jako gujawa, gruszla, gwajawa, gojawa oraz psydia, pochodzi z krajów karaibskich oraz Ameryki Środkowej i Południowej.

Występuje w ponad 100 odmianach, których owoce różnią się pod względem wielkości, kształtu (którym mogą przypominać jabłka lub gruszki), koloru skórki i miąższu. W Amerykach najczęściej spotykana jest guawa o pięknym, różowym środku.

W Azji można spróbować wersji białej, nieco mniej słodkiej i odrobinę bardziej soczystej i chrupkiej. Skórka może przybierać barwę zieloną, pomarańczową, czerwoną lub żółtą.

 

 

GUAWA – SKŁAD I DOBROCZYNNE DZIAŁANIE

Spośród zalet guawy warto wymienić, na pierwszym miejscu, zawartość dużej ilości błonnika, wpływającego na poprawną pracę jelit. To smaczna przekąsk

 

a pomiędzy posiłkami, zwłaszcza gdy potrzebujemy przeznaczyć energię na wysiłek fizyczny.

Witamina C znajdująca się w guawie to przeciwutleniacz, dzięki któremu poprawia się odporność organizmu i ułatwia jego zdolność zwalczania wolnych rodników. 100 g guawy dostarcza do organizmu 228 mg witaminy C, co przekracza trzykrotnie dzienną zalecaną dawkę.  Witamin  C wpływa też korzystnie na stan skóry.

 

 

Witamina A oraz flawonoidy (np. beta-karoten) to kolejne składniki miąższu guawy poprawiające urodę, zwłaszcza stan skóry, a jednocześnie działające korzystnie na poprawę wzroku.

Zawartość dużej ilości potasu (więcej niż w bananach) poprawia gospodarkę płynami w organizmie i wspomaga kontrolę pracy serca i ciśnienia krwi. Z kolei znajdujący się w guawie mangan to katalizator dla przeciwutleniaczy, a towarzysząca mu miedź jest niezbędna w produkcji czerwonych krwinek.

Z kolei znajdujące się w guawie witaminy z grupy B poprawiają ogólne funkcjonowanie naszego ciała i zachodzące w nim procesy.

GUAWA – DIETA

Guawa jest owocem dość mocno kalorycznym, a w 100 g miąższu znajduje się ok. 68 kcal, w zależności od stopnia dojrzałości i koloru miąższu, bo jest ich mniej w owocach o jasnych środkach. Indeks glikemiczny guawy jest, niestety, wysoki i wynosi IG=78. Różne źródła podają rozbieżne informacje odnośnie możliwości spożywania tego owocu przez osoby chore na cukrzycę. Wysoki indeks glikemiczny sugeruje, że guawa nie jest wskazana dla diabetyków. Z kolei inny wskaźnik, glycemic load, w przypadku guawy jest niski i na tej podstawie, przez niektórych naukowców, jest ona zaliczana do owoców zalecanych w diecie dla cukrzyków.

Różeniec Górski

Dodano - wtorek, Kwiecień 17, 2018 | Kategoria: Składniki aktywne

Czy wiesz o tym, że… ?
Różeniec Górski (Rhodiola rosea) to jedna z najcenniejszych syberyjskich roślin.

CO TO JEST ?
To zioło występujące na dużych wysokościach w arktycznych rejonach Europy i Azji. Adaptacja do trudnych warunków wzrostu wynika z jego budowy, czyli mocnego korzenia z gęstym splątanym kłączem. Korzeń o charakterystycznym różanym zapachu jest wykorzystywany w lecznictwie i kosmetyce. Różeniec górski nazywany jest różnie przez mieszkańców Syberii: korzeń Syberii, korona królewska, złoty korzeń.

DLACZEGO JEST TAKA WYJĄTKOWA ?
Jest to roślina adaptogenna, czyli jedna z 12 zidentyfikowanych przez botaników roślin i ziół, które potrafią przetrwać w temperaturze -50 stopni, co czyni ją niezwykle skuteczną w pielęgnacji. Zawiera liczne substancje aktywne jak: rozyna, rozaryna, sylidrozyd, fitosterole, a także kwasy fenolowe. Ich wspólne występowanie zwiększa efekty działania substancji aktywnych.

JAK DZIAŁA ?
Roślina polecana w pielęgnacji skóry wrażliwe. Regeneruje i zapobiega powstawaniu reakcji alergicznych. Stymuluje regenerację skóry, wygładza, oczyszcza i dezynfekuje.
Działa antyoksydacyjne, niweluje procesy starzenia. Chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Różeniec Górski zawiera dużą ilość substancji biologicznie czynnych takich jak: glikozydy, flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne (bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy, szczawiowy), garbniki, tłuszcze, steryny, cukry i wiele innych substancji biologicznie aktywnych.
Bardzo szeroki wybór produktów zawierających Różeniec Górski możecie znaleźć w naszym sklepie. Tutaj też możecie je wypróbować i sprawdzić czy są odpowiednie dla Ciebie.

 

 

 

Więcej informacji znajdziesz je również tutaj:

Różeniec górski (Rhodiola rosea) pochodzi z regionów arktycznych Europy, Azji i Alaski. Ma długą historię stosowania, jako roślina lecznicza w Islandii, Szwecji, Francji, Rosji i Grecji. Wspomniany przez greckiego lekarza Dioscorides już w I wieku ne. W Polsce występuje wyłącznie w Sudetach i Karpatach.

Można zidentyfikować te rośliny przez kilka łodyg rosnących z tego samego korzenia, pokrytych małymi kwiatami żółtawo-białymi. Roślina rośnie powszechnie na klifach lub skalistych regionach morskich. Łodyga jest gruba bez rozgałęzień, wzrasta do 40 cm wysokości, posiada kłącza. Liście o jajowatym kształcie na dole rośliny i lancetowatym na górze. Pokryte woskiem i skrętoległe o sinozielonej barwie, którą zmieniają jesienią osiągając kolory żółci i czerwieni. Różeniec górski posiada w mieszku owoce, mają one ciemny kolor i są w kształcie jajowatym. Roślina preferuje zarośla górskie, potoki, skały, podłoże wapienne lub granitowe.

Różeniec górski – właściwości lecznicze

Różeniec górski od tysięcy lat stosowany jest w niektórych tradycyjnych metodach medycyny ze względu na wysokie stężenie związków organicznych, takich jak fenole, alkaloidy, flawonoidy i chinony.

Niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych rośliny obejmują zdolność do zwiększania poziomu energii, zwiększenia odporności, złagodzenia depresji, wzmocnienia układu nerwowego A także poprawy funkcji poznawczych, wspomagania wysiłków w celu zmniejszenia masy ciała oraz zwiększenia libido.

Przeprowadzono wiele badań prowadzonych na korzeniach tych roślin, ponieważ znajdują się one w większości substancji odżywczych. Korzenie mogą być suszone, sproszkowane i wykonane, jako bardzo zdrowotna herbata, która od wieków używana jest w tradycyjnych lekarstwach indyjskich i chińskich. Początkowo była spopularyzowana ze względu na jej wpływ na stres i lęki, ale w kolejnych badaniach zidentyfikowano wiele innych problemów zdrowotnych, które można leczyć z tym wszechstronnym zielem.

Różeniec górki – zastosowanie

Zmniejszanie stresu: odprężające efekty rośliny są znane od tysiącleci, jako silny adaptogen (lek ziołowy wspomagający odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, i niepokoju). Adaptogeny są naturalnymi substancjami roślinnymi, które zwiększają oporność niespecyficzną organizmu i normalizują funkcje ciała. Kiedy stresująca sytuacja występuje, spożywanie adaptogenów generuje stopień uogólnionej adaptacji (lub niespecyficznej oporności), która pozwala fizjologii na radzenie sobie ze stresującą sytuacją. Uważa się, że adaptogeny działają zwiększając zdolność komórek do wydajniejszego wytwarzania i wykorzystywania paliwa komórkowego.

Depresja: jedną z właściwości rośliny jest zwiększenie poziomu energii, a dla osób cierpiących na depresję wywołaną zmęczeniem, to ziołowe podejście może zmienić życie. Niektóre związki organiczne w tej powszechnie dostępnej roślinie są uważane za adaptogenne, co oznacza, że może to powodować długotrwałe działanie na stan hormonalny i metaboliczny. W rzeczywistości sprawdzona przydatność ekstraktu różeńca górskiego doprowadziła do połączenia go z licznymi lekami przeciwdepresyjnymi na rynku, a wyniki były bardzo zachęcające.

Zdolności poznawcze: powyższe dwie korzyści zdrowotne mają wpływ na poziom hormonów, który wpływa na nastrój, ale rzeczywiste zdrowie mózgu jest kolejnym poważnym problemem we współczesnej medycynie. Badania wykazały, że roślina może mieć wpływ na wiele aspektów zdrowia poznawczego, w tym pamięci i koncentracji. W przypadku starzenia się populacji cierpiących na początki demencji lub choroby Alzheimera herbata z tego zioła może stać się codziennym zabiegiem wspomagającym pamięć.

Utrata masy ciała: najnowsze badania wykazały, że stosowanie ekstraktów i herbat z różeńca górskiego w celu zmniejszenia masy ciała może być bardzo skuteczne. Uwolnienie tkanki tłuszczowej jest jednym z kluczowych sposobów utraty wagi, a naukowcy szukają naturalnego produktu zawierającego niezbędne enzymy. Zasadniczo roślina przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej w ciele, a gdy jest to połączone z ćwiczeniami.

Różeniec górski

Wzrost energii: niektóre z aktywnych związków znalezionych w roślinie były bezpośrednio związane z wzrastającym metabolizmem. Stymulowały zwiększone krążenie krwi i tlenu w organizmie. Kiedy układy narządowe otrzymają więcej tlenu, działają one bardziej efektywnie, szczególnie, gdy mięśnie, komórki nerwowe i mózg otrzymują korzyści z wzrostu tlenu.

Zdrowe serce: jedna z najbardziej niebezpiecznych substancji dla naszego ciała jest rzeczywiście wewnątrz nas – hormony stresu. Zmniejszając ilość kortykosteroidów i katecholamin zwolnionych przez organizm, można zmniejszyć działanie tych hormonów na wszystkie narządy, w tym na serce. Nadmiar hormonów stresowych może powodować wyższe ciśnienie krwi, choroby serca i niebezpieczne poziomy potasu. Badania wykazały również, że różeniec może regulować bicie serca i wyeliminować zaburzenia rytmu serca. Może także zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic, ataków serca i udaru mózgu.

Zapobieganie rakowi: zwiększając naturalną odporność organizmu na toksyny, w połączeniu z wysokim stężeniem przeciwutleniaczy znalezionych w korzeniach rośliny, zioło to stało się ściśle związane z zapobieganiem i leczeniem niektórych rodzajów raka. Aktywność przeciwnowotworowa jest tak samo ważna, jak działanie przeciwutleniające. Mimo że badania nad zakresem nowotworów, na które może mieć wpływ, pozostają w toku, pierwsze wyniki są bardzo zachęcające, głównie związane z rakiem pęcherza moczowego.

System immunologiczny: oprócz wszystkich innych efektów zdrowotnych, różeniec górski ma również wpływ na układ odpornościowy. To zioło może stymulować produkcję komórek NK w żołądku i śledzionie, poprawiając odpowiedź immunologiczną i ustanawiając homeostazę w organizmie.

Zdrowie seksualne: w niektórych tradycyjnych i nowoczesnych zastosowaniach, roślina również przepisywana jest na zaburzenia erekcji i przedwczesny wytrysk. Może to prowadzić do wzrostu płodności, zwiększenia libido i ogólnie zdrowszego życia seksualnego, któremu towarzyszy zdrowie psychiczne, emocjonalne i fizyczne.

Różeniec górski – sposoby użycia

Można zakupić tabletki suplementy diety zawierające w swoim składzie różeniec górski.

Można także przygotować własny wyciąg z rośliny: posiekać 30 g suszonych korzeni zioła w młynku do kawy, aż stanie się proszkiem. Umieścić proszek w pojemniku i dodać 150 ml wódki. Dokładnie wymieszać i utrzymywać mieszaninę przez trzy do pięciu dni w temperaturze pokojowej. Filtrować mieszaninę ekstraktu. Spożywać 1/2 łyżeczki ekstraktu trzy razy dziennie.

Aby przygotować herbatę, należy wziąć 5 g korzeni różeńca i pociąć go na drobne kawałki. Wlać jedną filiżankę wrzącej wody i pozostawić ją przez około cztery godziny. Przecedzić, dodać sok, aby poprawić smak.

Nalewka: 1 część kłączy z korzeniami (pokruszone) zalać 5 częściami alkoholu 40%. Pozostawić na dwa tygodnie, po czym przecedzić i spożywać do trzech razy dziennie po 1 łyżce

kwas hialuronowy

Dodano - niedziela, Październik 29, 2017 | Kategoria: Składniki aktywne

Kwas hialuronowy (Hyaluronic Acid ) jest naturalnym polisacharydem, który poprzez wielokrotne powiększenie objętość cząsteczek związuje wodę w skórze, podnosząc jej wilgotność. W przypadku stosowania w produktach kosmetycznych, kwas hialuronowy, pomaga normalizować hydro balans skóry, poprawia jej zdolność do zatrzymywania wody. To z kolei w sposób kompleksowy działa przeciw starzeniowo i wykazuje właściwości regenerujące. Kwas hialuronowy zwiększa również aktywność innych substancji czynnych zawartych w kosmetykach.

Czytaj więcej …

Strona 1 z 41234

Marki z którymi współpracujemy

  • Agafia logo
  • Bio logo
  • Dr. Konopka logo
  • Gertruda logo
  • Iceveda logo
  • Natura Estonica logo
  • Natura Siberica logo
  • Organic people logo
  • Organic shop logo
  • White Agafia logo